Kurkuma w walce z rakiem.

Kurkuma to sproszkowane kłącze ostryżu barwierskiego: Curcuma longa i ostryżu jawajskiego: Curcuma Zanthorrhiza. Zdjęcia przedstawia kobiety suszące kurkumę

Kurkuma ma szerokie zastosowanie w kuchni jako aromatyczna przyprawa, służy także jako żółty barwnik. Jej prozdrowotne właściwości były znane i doceniane już w starożytności. Wykazuje silne działanie żółciopędne i żółciotwórcze, rozkurczowe i przeciwzapalnie. Jednak najważniejsze wydaje się być jej działanie przeciwnowotworowe.

Lek na raka.

Liczne badania naukowe wykazały zdolność kurkumy do unieszkodliwiania substancji kancerogennych, blokowania cyklu komórkowego i namnażaniu wielu typów komórek nowotworowych oraz prowokowania ich autodestrukcji.

zdjęcie przedstawia sproszkowaną kurkumę

 

Przyprawa z kłącza ostryżu pomocna jest w profilaktyce głównie raka skóry, płuc, przewodu pokarmowego pęcherza moczowego, prostaty, gruczołu piersiowego, szyjki macicy. U dzieci zmniejsza ryzyko wystąpienia białaczki.

Warto pamiętać, że kurkuma działa skuteczniej w połączeniu z genisteiną (obecną w soi i jej kiełkach), zieloną herbatą, embeliną i piperyną z pieprzu. Dodana do smażonego lub grillowanego mięsa obniża zawartość uwalniających się wówczas związków rakotwórczych o nawet kilkadziesiąt procent. Dodatkowo, ta niezwykła przyprawa poprawia skuteczność wielu leków chemioterapeutycznych. Dobre efekty przynosi również nakładanie maści z kurkumy na zmiany nowotworowe naskórka.

Zdjęcie przedstawia kurkumę

Dlatego używajcie jej tak często jak tylko się da, przyprawiajcie nią zupy, mięsa, surówki, pijcie nalewki sporządzane z kurkumy, nacierajcie nią skórę.
Sproszkowane kłącze ostryżu jest niewątpliwie jednym z najważniejszych składników o wysokich właściwościach profilaktycznych.